Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A Játék fontossága a gyermekek fejlődésében és egészségében

A Játék fontossága a gyermekek fejlődésében és egészségében A játék nem csupán szórakozás, hanem alapvető fontosságú eszköz a gyermekek fejlődésében és egészségének támogatásában.

Ezt az állítást számos megközelítésben alátámasztották már neves tudósok. Biológiai, filozófiai és antropológiai magyarázatok is léteznek. Én most a pszichológiai magyarázatokat hozom egy kicsit közelebb.

 Érzelmek és a játék kapcsolatában

 – a funkcióörömöt (Büchler)

- a feszültség levezetést, vagy más néven katarzis elmélete  (Freud)

 - a kompenzációs mechanizmust  (Adler)

Fejlődés és a játék összefüggésében

- a játék az életösztön megnyilvánulása (Buytendijk)

- „két világ” elmélet (Piaget)

  Szocializáció és a játék fontosságában

 - társas jelleg hangsúlya (Wallon) és a

 - „legközelebbi fejlődési zóna” (Vigotszkij)

De térjünk el a tudományos megfogalmazástól, hiszen mindezeket magunk is tapasztaljuk, ha édesanyák, nagymamák vagyunk, vagy akkor, ha sok időt töltünk el gyermekek közelében.

A játék számos formája gazdagítja a gyermek agyát, testét és életét. Kukucskálás, kutyasímogatás vagy éppen bújócska - mindezek hozzájárulnak a gyermek szociális, érzelmi és kognitív készségeinek fejlődéséhez. A játék segít a gyermekeknek megérteni a világot, kifejezni magukat és megtanulni együttműködni másokkal.

Azonban napjainkban egyre kevesebb időt fordítanak a gyerekek játékra. A túlterhelt iskolai és családi időbeosztás, valamint a növekvő médiahasználat miatt sok gyermek nem kap elegendő lehetőséget a játékra. Ezért fontos, hogy a szülők és nagyszülők tudatosan támogassák és ösztönözzék a játékot minden életkorban.

A különböző játéktípusok, mint például a tárgyjátékok, szerepjátékok és szabadtéri játékok, mindegyike más-más előnyökkel jár a gyermek fejlődése szempontjából. A játék során a gyermekek nemcsak motoros készségeiket fejlesztik, hanem tanulnak együttműködni, empátiát érezni és megoldani a konfliktusokat.

Életkorspecifikus ötletek a játékos tanuláshoz

A gyerekek örömmel fedezik fel világukat, miközben olyan készségekre tesznek szert, amely a 21. században is szükséges lesz számukra. Ilyen például a csapatmunka, a kognitív érzékenység.

Születéstől 6 hónapos korig

A játékos tanulás a baba első mosolyával kezdődik. A saját mosollyal való reagálás egy olyan játékforma, amely egy kritikus szociális-érzelmi készségre is megtanítja a babát. Bármikor felkeltheted gyermeked figyelmét azzal, ha rá mosolyogsz!

Utánozd a baba zúgását és gügyögését, és oda-vissza "beszélgessenek" a baba hangjainak segítségével. Ez a fajta hangváltás képezi a társas nyelvi készségek alapját.

Mutass érdekes tárgyakat a babának, például egy élénk színű játékot. Ügyelj, hogy biztonságos tárgyakat tegyen a szájába. Ez is fontos eleme a  felfedezésnek és tapasztalásnak.  

Amint a hátizmai megerősödnek töltsön minél több időt hason fekve.

7-12 hónapos korig

Bizonyosodj meg arról, hogy a baba környezete biztonságos, veszélytelen terepet biztosíts a kúszáshoz és felfedezéshez.

Használj tükröt , mutad meg a  gyerkőcnek a különböző arckifejezéseit.

Játssz kukucska játékot. Ez megerősíti a tárgy állandóságát, azt az elképzelést, hogy valami még akkor is létezik, ha nem látod.

Teremts minél több érzékszervi élményt gyermekednek. Amint az idő megengedi vidd ki a szabadva. Tedd a fűre, homokba, vízbe. Fújjatok szappanbuborékot. Tapasztaljátok meg a nyári záport, az esőcseppeket.

1-3 éves korig

Ez a korszak a játékos tanulás időszaka, amikor a gyerekek átveszik a vezető szerepet, és követik saját kíváncsiságukat.

Hagyd gyermekedet játszani kockákkal, üres tárolóedényekkel, fakanalakkal, formaválogatókkal és kirakókkal. Az egyszerű és olcsó tárgyak az egyik legjobb módja annak, hogy támogassák a gyermek kreativitását és megértsék a világ működését. Ne feledd, a szülők és a nagyszülők, testvérek, barátok jelenléte és figyelme az, ami gazdagítja a gyerekeket, nem pedig a divatos elektronikus kütyük.

Adj lehetőséget gyermekednek, hogy társaikkal játsszon. Szervezzetek ,,játék randikat,, az ismerősökkel, barátokkal.

Segíts gyermekednek felfedezni a testét különböző mozdulatokkal – például öltözködéssel,  sétálássa, ugrálással, mászással, lógással, hintázással.

Játszatok ,,MINTHA,, játékokat. Például az otthoni szőnyeg a tenger, a rajta lévő tárgyak pedig a hajók. A gyerekek szeretnek kávét, teát főzni, amit nagy boldogsággal kínálnak.

Olvass, mesélj rendszeresen gyermekeddel, gyermekednek. Játsszátok el a történeteket ti is, bátorítsd gyermekedet arra, hogy mesélje el, hogy szerinte mi történt.

Énekeljetek, mondókázzatok ritmusokkal, hogy gyermeked tanulhasson. Ösztönözze a ritmusra való mozgást. Tanítsd meg gyermekednek a régi korok mondókáit, höcögtetőit, lovagoltatóit, sétáltatóit, altatóit. A legjobb hagyományőrzés, és ajándék, amit adhatsz gyermekednek ebben a korszakban.

4-6 éves korig

Adj lehetőséget gyermekednek az éneklésre, táncra, rajzolásra. A zenét és művészetet magában foglaló tevékenységek támogatják a kognitív, szociális-emocionális és multiszenzoros készségeket.

Mesélj történeteket gyermekének, és tegyél fel kérdéseket arról, hogy mire emlékszik. 

Adj időt és teret gyermekének képzeletbeli jelenetek, szerepek és tevékenységek eljátszására . Biztosíts kellékeket a játékhoz. Ne feledd unatkozni kötelező! Az unatkozás a legjobb kreativitás ösztönző tevékenység
Játékok 4-6 éves gyermekek részére

Keresés