Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Játékos 1 éves

Játékos 1 éves

Az 1 éves kor egy különleges időszak a gyermek fejlődésében, amikor az érdeklődés a környezet iránt folyamatosan nő, és megkezdődik az aktív felfedezés és tanulás világa. Ebben a korban a játékoknak speciális szerep jutnak, segítve a kisgyermekeket a kognitív, motorikus és szociális képességeik fejlesztésében.

Ahhoz, hogy jól válassz játékot, ajándékot egy 12 hónapos gyerkőcnek elég sok mindent tudnod kell a csemetéről. Mi viszont segítünk neked abban, hogy milyen játékokat, eszközöket érdemes beszerezned, ajándékoznod. Ezekkel garantáltan fejlesztő tevékenységekre biztatható és olyan készségekre ösztökéled, amelyeket a fejlődési, érési szakaszainál hasznos lehet.

Egyéves kor körül a gyermekek hihetetlenül gyors fejlődési fázisban vannak, és minden nap új képességeket és ismereteket sajátítanak el. Egyre többet mosolyognak és érdeklődéssel figyelnek a különböző hangokra, fényekre, valamint a színes játékok, minták is felkeltik a figyelmét. Az érzékelése kiterjed a tapintásra, megtanul kisebb tárgyakat a kezében tartani, markolni és átadja egyik kezéből, a másikba. És természetesen a szájába kell vennie mindent, hiszen ez is az érzékelésének egyik fontos szakasza. Ezért nem mindegy, hogy mi kerül a gyerek kezébe.
Általában ilyenkor már a gyermek hasra fordul, ül, esetleg kúszik-mászik és már kacérkodik a járással is. Egyszóval bebarangolja a környezetét, elindul a felfedezés számára.
Elindul az önállósodás folyamata. Megismeri a testét, megérti a saját méreteit a körülötte lévő tárgyakhoz képest. Ez a saját testről kialakított képnek rendkívül fontos szerepe van az én-tudat, az individuum létrejöttének.

Tehát a lényeg a mozgás, a felfedezés, a tapasztalás!

Milyen mozgásfejlesztő játékot válasszunk? A legjobbak azok, amelyek segítik a gyermeket a mozgásuk koordinálásában és erősítik az izmaikat. Például tolható vagy húzható játékok: kisautó, ,,csattogós lepke,, vagy egy labda is mozgásra készteti a gyerkőcöt. Kislányoknál például nagyon jó választás a tologatható babakocsi, hiszen így két legyet ütünk egy csapásra, mert a mozgásfejlesztés mellett az első szerepjátékkal is gazdagítottuk gyermekünk játékparkját.

Kis Építőmesterek: Pakol, rámol, húz, tol.

Ahogy a mozgás, úgy a folyamatos pakolás, rakosgatás és építés is fontos ebben az érési szakaszban. Építőkockákat rakosgat egymásra, majd ledönti azt. Ládába be és ládából ki, folyton-folyvást, újra és újra…Képzeld el, hogy az építőjátékok olyan varázslatos eszközök, amelyek egy kisgyermek fejlődését élvezetessé és izgalmassá teszik. Ezek a játékok nem csak a mosolyt csalnak az arcukra, hanem olyan titkokat rejtenek magukban, amelyek segítik a gyermek fejlődését is. Támogatják a kis ujjak finommotoros készségeinek fejlődését, miközben az építés során felbukkanó kreatív ötletek megmozgatják a gyermek képzeletét. Segítenek a térbeli gondolkodás fejlesztésében, valamint türelmet, koncentrációt tanítanak, ahogyan apró részleteket egésszé állnak össze. Ezek a játékok nem csupán magányos elfoglaltságok, hanem olyan kulcseszközök, amelyek lehetővé teszik a barátságos közös játékot. Az építőjátékok, így széleskörű fejlődést és szórakozást hoznak minden kis építőnek!  

Mivel a dolgok működése is behatóan foglalkoztatja őket, ezért a formabeillesztős játékok, egymásba illeszthető építőkockák is nagy népszerűségnek örvendenek az 1 évesek körében. Amint ezekkel a játékokkal foglalkoznak a fogásuk is finomodik, egyre többször használják az ujjakat, csíptető mozdulatokra lesznek képesek.

Az 1 éves gyermek kíváncsi a világ iránt és elkezd a maga sajátos módján kérdezni: Mi ez? Mi, szülők pedig elmondjuk, hogy ez az autó, ez egy labda. Képeskönyv lapozgatáskor mutathatjuk a fát, a napocskát, elmondhatjuk, hogy ez egy cica, kutya. Hiszen ebben a korban már elindul a beszédfejlődés folyamata is.

Fontos megjegyezni, hogy minden gyermek egyedi, és az egyévesek érdeklődési területei és fejlesztési üteme is eltérhetnek. Az 1 éves kor egy izgalmas időszak, ahol a felfedezés és tanulás öröme dominál, így a játékoknak és tevékenységeknek is ezt a szellemet érdemes megjeleníteni.

Legfontosabb feladatunk, hogy amint a számukra megfelelő játék, eszköz kerül a kezükbe hagyjuk őket kibontakozni, önállóan felfedezni. Játék közben is tanul, tapasztal, ezért bízzuk a képzeletére, a kreativitásukra a tevékenységet.

Keresés